Projekt Töm frysen
Eftersom jag lever så snålt just nu för att spara ihop pengar har jag dragit ner på de allra flesta kostnader - inte främst när det gäller mat. Jag som alltid varit beroende av att ha mjölk hemma har nu levt utan mjölk i två veckor. Man skulle kunna kalla det projekt Töm frysen.
Eftersom det fanns en del mat i frysen tänkte jag att det ska ätas upp innan jag köper in något nytt. Jag sparar pengar på att inte handla mat och maten som bara ligger går åt, win-win så att säga. Det går att göra en hel del, om man bara använder fantasin lite. Bara fantasin sätter gränser heter det ju. Det dumma är att det mesta är nedfruset i stora förpackningar vilket gör att jag måste tillaga en stor mängd på en gång. Till exempel bestod förra veckans matlista av kyckling. Kyckling och bearnaisesås, kycklingcarbonara, kycklingpyttipanna osv.
Denna vecka blir det köttfärs. Tänkte att jag skulle göra egna köttbullar, så jag gick in på www.tasteline.com för att kolla recept och hittade ett som lät enkelt och bra. Jag hade allt hemma förutom löken, och den kostade mig en krona på ica, så det var väl ingen större förlust.
Tastelines Köttbullar

Ingredienser
0,5 st gul lök(ar) |
1,5 dl vatten |
1 tsk salt |
400 gram nötfärs |
4 msk ströbröd |
1 krm svartpeppar, malen |
1 msk smör |
Tillagning
1. Låt ströbröd, salt och peppar svälla i vatten.2. Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet. Arbeta samman nötfärs, lök och ströbröd till en jämn smet.
3. Rulla färsen till köttbullar, ett tips är att blöta händerna innan du rullar. Stek i smör eller margarin på medelstark värme. När de har fått fin färg, sänk värmen och efterstek i ca 5 minuter.
Och resultatet:
Det började bra, smeten blev jättefin. Hade lite fetaost som behövde användas upp, samt lite tacokrydda, så jag delande smeten i två och gjorde hälften med taco, och andra med feta. Att få dem runda och fina var svårt, men det är tur att det heter köttbullar och inte köttbollar, för vem har sagt att bullar ska vara runda?
Började steka och det luktade så gott. Men sen kom problemen. Jag la antagligen i förmånga köttbullar i pannan samtidigt, för när jag skulle vänta på en råkade jag mosa en annan. Stekte också i säkert 30 min utan att den rosa färgen i mitten av köttbullen ville försvinna. Efter en och en halv timme fick jag nog och mosade allting till köttfärs igen så det i alla fall skulle gå att äta utan att bli magsjuk. När det äntligen var färdigt såg det ut som vanlig köttfärs igen.
Och smaken då? Jo smaken kan ingen ta ifrån dem. Riktigt gott var det, hade det inte varit för den långa stektiden som fick mig att ge upp hade det varit perfekt.
Kan tillägga att jag inte har gett upp receptet helt, utan har 700 gram köttfärs till på upptining.. Fortsättning följer!